1- گروه حقوق خصوصی، واحد امارات متحده عربی، دانشگاه آزاد اسلامی، امارات متحده عربی.،
2- گروه حقوق خصوصی، دانشگاه علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق شهید بهشتی، تهران، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: قائممقام تجارتی یکی از موضوعات حقوق تجارت است که در حقوق ایران دارای ابهامات متعددی، از جمله در زمینه انحلال است. به دلیل نزدیکی حقوق ایران و فرانسه، یکی از روشهای تبیین این ابهامات بررسی تطبیقی با حقوق فرانسه است. در این مقاله تلاش شده به بررسی انحلال قائممقام تجارتی در حقوق ایران و فرانسه پرداخته شود.
روش: مقاله مورداشاره توصیفی ـ تحلیلی بوده و از روش کتابخانهای استفاده شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: هم در حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه انحلال قائممقام تجارتی به دو صورت ارادی و غیر ارادی امکانپذیر است. عزل و استعفا مهمترین عوامل ارادی و فوت و حجر، ورشکستگی و انقضای مدت مهمترین عوامل غیر ارادی انحلال قائممقام تجارتی در حقوق ایران و فرانسه است. انحلال قائممقام تجارتی مانند انحلال وکالت در امور مدنی است با این تفاوت که در صورت فوت رییس تجارتخانه، قائممقام تجاری منعزل نمیشود و به طریق اولی در سفه و جنون، رییس تجارتخانه نیز منعزل نمیشود، ولی با انحلال تجارتخانه، قائممقام تجاری منعزل میشود، زیرا موضوعیت تجاری از بین میرود. این استثنا در لایحه جدید از بین رفته و با فوت یا حجر تاجر یا انحلال شرکت، سمت قائممقام تجارتی پایان مییابد، لکن با فوت یا حجر تاجر تا تعیین جانشین، قائممقام تجارتی مسئولیت اداره و نگهبان اموال را بر عهده دارد.
نتیجهگیری: خلأهایی قانونی موجود در رابطه با بحث قائممقام تجارتی و نیز عدم پیشبینی تعهدات و همچنین عدم پیشبینی موارد انحلال موجب ابهامات بوده و از سوی دیگر تعریفی روشن و جامع از قائممقام تجارتی نه در قانون تجارت و نه در لایحه جدید بیان نشده است، لذا پیشنهاد میشود خلأها قانونی برطرف گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/9/24 | پذیرش: 1401/12/4