جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی                   جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی صفحات 400-387 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirnaghizadeh M, Pashazadeh H, Masoudi N, Lotfi A R. Obtaining the Daily Price in Nosy Transactions from the Perspective of Balance Theory, with a Comparative Study in Iranian Contract Law and International Documents. MLJ 2022; 16 :387-400
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1625-fa.html
میرنقی‌زاده میرحیدر، پاشازاده حسن، مسعودی ناصر، لطفی علیرضا. مطالعه تطبیقی دریافت بهای روز در معاملات فضولی از منظر تئوری موازنه در حقوق قراردادی ایران و اسناد بین‌المللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 () :387-400

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1625-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، پردیس علوم و تحقیقات آذربایجان شرقی، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران،
2- گروه حقوق خصوصی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3- گروه حقوق خصوصی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران،
4- گروه فقه و حقوق، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران.،
چکیده:  
زمینه و هدف: در حقوق ایران قرارداد فضولی به نوعی استثناء بر اصل نسبی‌بودن اثر قراردادها محسوب می‌شود، زیرا در این نوع قرارداد، معامله‌ای بین فضول و اصیل واقع می‌شود که اثر اصلی آن در دارایی دیگری ظاهر می‌شود، ولی با وجود این معامله فضولی به عنوان یک عقد صحیح و غیر نافذ شناخته می‌شود. در اسناد بین‌المللی حقوقدانان در این سیستم حقوقی به شدت با هرگونه تغییرات بعد از انعقاد قرارداد مخالف بوده و بر این باور بودند که قرارداد در هر حالتی که قرار گرفته باشد، باید توسط متعهد اجرا شود.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافته‌ها: امکان تعدیل قضایی قرارداد در صورت برهم‌خوردن شدید و غیر قابل پیش‌بینی شرایط اقتصادی طرفین، به نحوی که اجرای آن ضروری شود، نه‌تنها منافاتی با قواعد و اصول فقهی و حقوقی ایران ندارد، بلکه در تطابق کامل با اصولی همچون اصاله البقا، نفی عسر و حرج و... می‌باشد. در نهایت می‌توان با تصویب موادی در قانون، حدود اختیارات دادگاه در تعدیل قضایی را پیش‌بینی نموده تا از این طریق هر نوع مانعی در خصوص پذیرش این راهکار قضایی مرتفع گردد.
نتیجه‌گیری: بررسی صورت‌گرفته در این مقاله نشان داد در حقوق ایران، با وجود مناقشاتی که در بررسی امکان یا عدم امکان پذیرش تعدیل قضایی وجود دارد، اما کارآمدی تعدیل قضایی قرارداد در برخی موارد و تأثیر باقی‌ماندن قرارداد بر روابط طرفین امری است غیر قابل انکار.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/12/27 | پذیرش: 1402/4/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb