Amini Rastab S, Poorbafrani H, Khosroshahi G. Harmonization of Criminal Procedure in Iran and the Common Law System (with Emphasis on the Stage of Preliminary Investigation
in Line with the Appropriateness of Criminal Prosecution). MLJ 2022; 16 :493-508
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1637-fa.html
امینی راستابی شهاب، پوربافرانی حسن، خسروشاهی قدرتالله. توافقیشدن آیین دادرسی کیفری در ایران و نظام حقوقی کامنلا
(با تأکید بر مرحله تحقیقات مقدماتی همسو با تناسب تعقیب کیفری). مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16
() :493-508
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1637-fa.html
1- گروه حقوق، گرایش حقوق کیفری و جرمشناسی، واحد نراق، دانشگاه آزاد اسلامی، نراق، ایران،
2- گروه حقوق، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
3- گروه حقوق، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: «توافقیشدن» یا به تعبیر دیگر، «قراردادیشدن» عنوانی است که به رویکردی جدید در مقابل عدالت کیفری سنتی اطلاق شده است. بر پایه این راهبرد جدید، نظام پاسخدهی به بزه و مرتکب آن، نه فقط بر اساس تصمیمگیری یکجانبه مقام قضایی، بلکه از رهگذر توافق با مرتکب جرم، شکل گرفته و به اجرا درمیآید.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: بر اساس سازوکار توافقیشدن، مقام قضایی در مواردی که قانون تعیین میکند، میتواند عدالت کیفری را از حالت سنتی و عمودی و یکسویه، به صورت افقی و دوسویه به اجرا درآورَد.
نتیجهگیری: نظام عدالت کیفری ایران با تصویب قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، توانسته است مصادیق و جلوههای متنوعی از راهبرد توافقیشدن را شناسایی کند. از سوی دیگر، یکی از مراحل مهم اجرای این مصادیق و جلوهها، مرحله تحقیقات مقدماتی و از سوی مقامات دادسراست. در نظام حقوقی کامنلا نیز بر محوریت منع تعقیب کیفری با رویکرد همسوسازی در عدالت در مرحله تحقیق مقدماتی مورد توجه قرار گرفته است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/1/25 | پذیرش: 1402/6/6