دوره 18، شماره 59 - ( 1-1403 )                   جلد 18 شماره 59 صفحات 98-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanbarpour B, Rezaei Junaid J. New Thinking Based on the Civil Responsibility of Genetically Modified. MLJ 2024; 18 (59) :83-98
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1667-fa.html
قنبرپور بهنام، رضایی جنید جابر. تأملی نوین بر مبنای مسئولیت مدنی تولیدات تراریخته. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :83-98

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1667-fa.html


1- گروه حقوق، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم‌شهر، ایران.
2- گروه حقوق، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم‌شهر، ایران.،
چکیده:  
زمینه و هدف: متخصصان با استفاده از از فناوری تغییر ژن، محصولات گوشتی و گیاهی جدیدی به نام تراریخته یا تراژن تولید می‌کنند که از دستاوردهای پژوهشی و تحقیقاتی دانشیان جهان معاصر است. تأثیر محصولات تراریخته در زندگی انسان‌ها موجب شده است تا یکی از نگرانی‌های جامعه بشری جبران خسارات حاصل از محصولات تراریخته باشد. این پژوهش با هدف بررسی مبنای مسئولیت مدنی حاکم بر محصولات تراریخته، مبانی مسئولیت مدنی ناشی از این محصولات را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد.
روش: مقاله حاضر به روش توصیفی ـ تحلیلی با به کارگیری روش اسنادی سامان یافته است و شیوه گردآوری داده‌ها نیز کتابخانه‌ای با استفاده از کتب و مقالات معتبر حقیقی و مجازی در علم ژنتیکی، فقهی و حقوقی انجام گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش پیش رو، ضمن رعایت اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: یافته‌های تحقیق حکایت از آن دارد که فواید و مضراتی در استفاده از محصولات تراریخته محتمل است، لذا حکم شرعی ان مورد اختلاف فقیهان است. در حوزه مسئولیت مدنی تراریخته نیز دو گروه تحت عنوان موافق و مخالف وجود دارند که هر کدام حسب مورد به ابعاد مثبت و منفی آن توجه نمودند.
نتیجه‌گیری: از آنجایی که عرف رایج و متداول کنونی کشور ما، استفاده ازتولیدات تراریخته را در زمره محصولات دارای خطر تلقی می‌کند و در صورت ایجاد خسارت‌های احتمالی، اثبات تقصیر اصناف زیان‌زنندگان نیز برای زیان‌دیده سخت و غیر ممکن به نظر می‌رسد، لذا نظریه تقصیر در این رابطه ناکارآمد است، در نتیجه، نگارندگان براین عقیده تأکید می‌ورزند جایی که جسم و جان مصرف‌کننده تهدید شود، نظریه مسئولیت مطلق، به عنوان دیدگاه راجح مطرح است و فرضی که احتمال خسارات مالی باشد، مسئولیت محض می‌تواند در جبران خسارات احتمالی توجیه‌پذیر و مؤثر واقع شود.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/4/3 | پذیرش: 1402/12/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb