Paksima E, Mirabbasi S B, Sadeghi M, Mousavi Mirkolaei S T. An Analysis on the Legal Development of Human, Animal and Plant Health with an Emphasis on the Agreement on Health and
Plant Health Measures (SPS). MLJ 2024; 18 (59) :252-278
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1668-fa.html
پاکسیما ایمان، میرعباسی سیدباقر، صادقی محمد، موسوی میرکلائی سیدطه. تحلیلی بر توسعه حقوقی سلامت انسان، حیوان و گیاه با تأکید بر توافقنامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی (SPS). مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :252-278
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1668-fa.html
1- گروه حقوق بینالملل عمومی، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران.،
2- گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- گروه حقوق، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.،
4- گروه حقوق بینالملل، مؤسسه آموزش عالی ارشاد دماوند، تهران، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: توافقنامه بهداشتی و بهداشت گیاهی (SPS) ناظر بر مقرراتی است که هدفش حمایت از سلامت بشری، حیوانی و گیاهی است. امروزه در نظام بینالملل بسیاری از دولتها مقرراتی برای تضمین سلامت غذای مصرفکنندگان و پیشگیری از شیوع آفات یا بیماریها در میان حیوانات و گیاهان وضع شده است. این تدابیر بهداشتی (سلامت انسانی و حیوانات) و فیتوسنیتری (سلامت گیاهان) در قالب تعهدات بینالمللی زمینههای حفاظت را تا حدودی مرتفع ساخته است، اما چالشهای پیش روی اجراهای مؤثر ضمانتها، منجر به عدم پایبندی به تعهدات بینالمللی در اشکال مختلف آن شده است که میتواند سلامت بشری را مورد تهدید قرار دهد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: در رابطه با مقررات مرتبط با بهداشت و سلامت، موافقتنامه موانع فنی (Conservation of Natural Habitates) فرا روی تجارت، جای خود را به موافقتنامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی (SPS) داده، این موافقتنامه، شرایط اعمال استانداردهای را برای تعیین میزان احتمال وقوع خطر برای سلامت انسان، حیوان و گیاه تدوین کرده است. در این مقاله به بررسی دقیق اقدامات صورتگرفته در موافقتنامه SPS میپردازیم.
نتیجهگیری: هدف این موافقتنامه ایجاد چارچوبی از قواعد و اصول لازم به منظور توسعه، تصویب و اجرای اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی است تا از این طریق، آثار منفی بر تجارت را کاهش دهد. از جمله این اشکال میتوان به الزام در واردات محصولات از منطقه عاری از بیماریها، بازرسی محصولات، بررسی ویژه یا فرآوری محصولات، تعیین حداکثر سطوح مجاز از تهماندههای آفتکشها یا استفاده مجاز از مواد اضافهکردنی خاص در غذا یاد کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/4/3 | پذیرش: 1402/8/28