1- گروه مبانی فقه و حقوق اسلامی، واحد خمین، دانشگاه آزاد اسلامی، خمین، ایران.،
2- گروه الهیات و معارف اسلامی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
3- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: پدیده جنگ با تاریخ حیات بشر پیوند داشته و همواره با دیدگاههای سیاسی، اقتصادی، جغرافیایی و روانشناختی همراه بوده و هست. جنگ با همه تلخیها و ناملایماتش میتواند روی دیگری هم داشته باشد و آن زمانی است که از مشروعیت آن سخن گفته شود. آنگاه که سرزمینی مورد تهاجم قرار گرفته و ناخواسته متحمل درد و رنج جنگ شده، ضمن آنکه خود را با امکانات همهجانبه تجهیز میکند، در پی حقوق از دسترفته خود نیز میباشد. از این جهت، جنگ اجتنابناپذیر میتواند به صفحه ماندگار تاریخ تبدیل شود.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: جهاد از جمله احکام و تکالیفی است که با شرایط و ضوابط و مقررات خاص و دقیق خود، فرد مسلمان مکلف را بر آن میدارد تا از جان مال ارض و عرض جامعه اسلامی دفاع کند. جهاد روش دفاعی سازمانیافتهای است که شریعت برای جامعه اسلامی در برابر تهدیدات ترسیم مینماید.
نتیجهگیری: جهاد متأثر از عقیده و باورهای دینی است. تقسیمبندی جهاد و تبیین جهاد ابتدایی و احکام آن و بررسی این مهم در عصر غیبت و فقدان ظاهری امام معصوم (ع) و نیز نقش فقیه در این راستا رسالت صفحات پیش رو در این نوشتار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/4/21 | پذیرش: 1402/7/16