دوره 17، شماره 58 - ( 1-1402 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 599-587 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seddiqi S, Molai Kandlos F, Zokaeeyan P. Jurisprudential Investigation of the Condition of Wife's Compliance during the Incubation Period of the Contagious Disease of the Husband. MLJ 2023; 17 (58) :587-599
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1696-fa.html
صدیقی شراره، ملائی کندلوس فخرالله، ذکائیان پرویز. بررسی فقهی حقوقی وضعیت تمکین زوجه در دوره نهفتگی بیماری مسری زوج. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :587-599

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1696-fa.html


1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.،
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.
3-
چکیده:  
زمینه و هدف: بیماری مسری صورتی از بیماری‌های عفونی است که عامل بیماری‌زا از طریق فیزیکی از بیمار به فرد سالم انتقال می‌یابد؛ علاوه بر دوره ظهور، در دوره نهفتگی در این قسم بیماری‌ها، عامل بیماری‌زا (اعم از باکتری، ویروس و...) از بدن بیمار به دیگران قابل انتقال است، با توجه به اینکه مقاربت جنسی یکی از روش‌های انتقال برخی بیماری‌های مسری می‌باشد، در فرضی که زوج در دوره نهفتگی بیماری به سر می‌برد، مسأله تمکین زوجه از جهاتی ابهام‌برانگیز خواهد بود، از جهت اینکه آیا بر زوجه تمکین واجب است؟ اگر تمکین صورت گیرد و انتقال بیماری انجام شود، در چه صورتی مسئولیت متوجه زوج خواهد بود؟ نیز چنانچه فوت زوجه در اثر انتقال بیماری حادث گردد، مسئولیت زوج، انتفای ارث بری را به همراه دارد یا خیر؟ تمامی سؤالات یادشده، نیازمند تبیین و بررسی می‌باشد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافته‌ها: ابتلای زوج به بیماری مسری، با وجوب تمکین زوجه در تناقض قرار دارد، مخصوصاً اینکه زوج، در دوره نهفتگی بیماری به سر ببرد.
نتیجه‌گیری: ادله لزوم تمکین در فرضی که احتمال ابتلای زوج به بیماری مسری می‌رود تخصیص می‌خورد و به استناد اصل احتیاط، حکم تمکین برداشته می‌شود، ضمن اینکه برقراری ارتباط جنسی در نتیجه اجبار زوج، صرفاً در حالتی زمینه‌ساز مسئولیت وی می‌باشد که زوجه نسبت به عدم سلامت زوج آگاهی نداشته باشد. همچنین با فوت زوجه، فعل زوج، مصداق جنایت خطائی بوده و مانع از ارث‌بری نخواهد بود.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/4/12 | پذیرش: 1402/6/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb