جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی                   جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی صفحات 782-761 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saadat Dourabi M, Hosseini Moghadam S A, Moghadari Amiri A. Examining the Rulings and Effects of the Individual and Social Rights of the Natural Child Based on Jurisprudence and International Documents. MLJ 2022; 16 :761-782
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1721-fa.html
سعادت دورابی مریم، حسینی مقدم سیدعسکری ‌، مقدری امیری عباس. بررسی احکام و آثار حقوق فردی و اجتماعی فرزند طبیعی با تکیه بر فقه و اسناد بین‌المللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 () :761-782

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1721-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.،
2- گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
3- گروه حقوق خصوصی، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: کودکی که با به وجودآورندگان خود صرفاً یک رابطه خونی و طبیعی داشته و فاقد نسب شرعی و قانونی است، در حقوق ایران با نام‌هایی همچون کودک نامشروع، ولدزنا و زنا زاده شناخته می‌شود. تمایل قانونگذاران کنونی، نزدیکی هرچه بیشتر حقوق فردی و اجتماعی فرزندان طبیعی با فرزندان قانونی است. این رویه در قانونگذاری داخلی نیز مؤثر بوده و علاوه بر دیوان عالی کشور، مجلس شورای اسلامی نیز تلاش کرده با رعایت موازین فقهی و شرعی، مقررات مختلفی را برای حمایت از این اشخاص وضع نماید.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد عمومات قانونی، از جمله احکام مقرر در اصل 21 قانون اساسی و ماده 10 میثاق‌ بین‌المللی‌ حقوق‌ اقتصادی، اجتماعی‌ و فرهنگی‌ مصوب 1966 متضمن اراده قانونگذار در مشابهت حقوق فرزندان متولد از ازدواج با فرزندان طبیعی است. ولد زنا صرفاً از ارث و حق درخواست قصاص قاتل زانیین و دریافت دیه ناشی از آن محروم است. همچنین از اشتغال به قضاوت و امامت جماعت و جمعه محروم خواهد بود، اما در مورد تابعیت، اقامتگاه، نفقه، حضانت، دیه و حق اقامه دعوا تفاوتی با فرزندان مشروع ندارد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد با توجه منابع فقهی و تعهد بر عهدنامه‌های بین‌المللی که در ماده 9 قانون مدنی و اصل 125 قانون اساسی بدان تصریح‌شده در موارد تردید، اصل بر برخورداری فرزند طبیعی از حقوق سایر اشخاص در موارد مربوط به خانواده، از جمله نفقه، محدودیت‌ها و موانع ازدواج، برخورداری از مزایای تأمین اجتماعی و حق اشتغال است.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/5/5 | پذیرش: 1402/9/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb