Mansoori F. Investigating the Role of Civil Society Activists and Monitoring the Proper Implementation of Human Rights from the Perspective of
Global Medical Services. MLJ 2023; 17 (58) :809-823
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1724-fa.html
گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: در نیم قرن اخیر جامعه مدنی متشکل از سازمانهای مردمنهاد، وجود خود را اثبات کرده است. جامعه مدنی با حمایت و نظارت بر احقاق خدمات پزشکی و سلامتی در نظام بینالمللی حقوق بشر توانسته است جایگاه ویژهایی به خود اختصاص دهد. خدمات پزشکی در دو مقوله قبل از بیماری و پس از بیماری نقش خود را بروز میدهد، زیرا پیشگیری از بیماری تحت عنوان یکی از مصادیق مهم حق بر سلامتی میباشد و خدمات پزشکی پس از بیماری نیز با تهیه داروها و اقلام پزشکی و درمان، خود را بروز میدهد. در اسناد بینالمللی حقوق بشر صراحتی در خصوص مقولههای مذکور ندارد، اما حق بر سلامتی و استفاده از خدمات پزشکی را امری اجتنابناپذیر تلقی کرده است. هدف از انجام این پژوهش، بیان نقش و نحوه نظارت جامعه مدنی بر اجرای خدمات پزشکی در جامعه بینالملل و جهانی میباشد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است. جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: جامعه مدنی به سیاستگذاری، اجرا و پیگیری امور بشریت میپردازد. در عرصه خدمات پزشکی نیز جامعه مدنی با نظارت بر اجرای صحیح خدمات پزشکی توسط دولتها و سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان یک مدعیالعموم عمل میکند.
نتیجهگیری: نقش اصلی جامعه مدنی در احقاق خدمات مطلوب پزشکی در پرتو جمعآوری اطلاعات، تهیه گزارش، کمیتههای حقیقتیابی و ارائه خدمات مستقیم به قربانیان است که در پیشگیری و درمان میتواند، حاکمیتها را ملزم به رعایت و اجرا خدمات پزشکی جهانی نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/6/21 | پذیرش: 1402/10/7