جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی                   جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی صفحات 1068-1051 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourrahim Ghoroghchi M, Amini E, Abaslou B. The Principle of Equality of Litigants in Civil Procedure with an Attitude in Jurisprudence, Iranian Law and of International Documents. MLJ 2022; 16 :1051-1068
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1744-fa.html
پوررحیم قروقچی مصطفی، امینی عیسی، عباسلو بختیار. اصل برابری اصحاب دعوا در آیین دادرسی مدنی با نگرش در فقه، حقوق ایران و اسناد بین‌المللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 () :1051-1068

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1744-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.،
2- گروه حقوق خصوصی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: یکی از اصول بنیادین و از موضوعات اساسی و ضروری برای رسیدگی عادلانه به دعاوی، برابری اصحاب دعوا است. اصل برابری اصحاب دعوا، در اندیشه‌های اسلامی، از جمله اصول زیربنایی به شمار رفته و در قرآن و از سوی پیشوایان دینی ما نیز مورد تأکید قرار گرفته است. امروزه موارد عنوان‌شده در فقه و حقوق اسلامی از اصول اولیه دادرسی عادلانه در کشورهای دارای دموکراسی، به شمار می رود.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است. در این پژوهش نگارنده به بررسی تطبیقی اصل مذکور در فقه و نظام حقوقی ایران و اسناد بین‌المللی بر مبنای جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات و سایت‌های اینترنتی پرداخته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافته‌ها: بررسی متون فقهی نشان می‌دهد که رسیدگی برابر میان اصحاب دعوا، با تمام ابعاد آن، حتی کامل‌تر از زمان حاضر در آیین دادرسی اسلامی رعایت و جزء لاینفک رسیدگی به تمامی دعاوی بوده است. قانون آیین دادرسی مدنی ایران نیز، در پاره‌ای از موارد به اصل برابری و امکانات دفاعی برابر اصحاب دعوا نظر داشته و برخی از مواد آن، بر همین مبنا و در راستای تضمین رعایت اصل مذکور تدوین شده است. در واقع برابری اصحاب دعوا در آیین دادرسی مدنی، اصل بوده و جز در موارد استثنائی، باید رعایت شود. اصل برابری اصحاب دعوا، در اسناد بین‌المللی، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون اروپایی حقوق بشر نیز، به رسمیت شناخته شده است.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج تحقیق می‌توان گفت که فقه و حقوق اسلامی و قانون آیین دادرسی مدنی ایران در زمینه اصل برابری با اسناد بین‌المللی جهانی و منطقه‌ای انطباق دارد.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/9/13 | پذیرش: 1402/12/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb