Salimi Ghalei E, Bouzari S, Malaekeh E. The Requirements of the Defendant's Right to Defense; Comparison of International Documents and Iran's Legal System. MLJ 2022; 16 :852-867
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1757-fa.html
1- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، آذربایجان شرقی، مراغه، ایران.
2- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، آذربایجان شرقی، مراغه، ایران.،
3- گروه حقوق بینالملل، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: حق دفاع متهم و مساعدت به وی جهت تدارک دفاع در مقابل اتهام انتسابی از بایستههای دادرسی منصفانه است. این فرصت نه به عنوان امتیاز ویژه برای متهم، بلکه از باب ایجاد تعادل و توازن میان طرفین دعوا قابل توجیه است. بر این مبنا شخصی که در مظان اتهام قرار دارد، باید از حمایت دستگاه عدالت کیفری برخوردار گردد تا بتواند در جایگاهی برابر با شاکی از خود در برابر اتهام انتسابی دفاع کند. نوشتار حاضر درصدد شناسایی سازوکارهای اجرایی تضمین حق دفاع متهم در اسناد و مقررههای بینالمللی و در حقوق ایران میباشد.
روش: پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای انجام گرفته است و درصدد است به بایستههای حق دفاع متهم با رویکرد مقارنه اسناد بینالمللی و نظام حقوقی ایران بپردازد.
ملاحظات اخلاقی: در این مقاله ضمن رعایت اصالت متون صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: یافتههای این نوشتار نشان میدهد، تفهیم اتهام، اعطای مهلت مناسب به متهم برای تدارک دفاعیه، حق دسترسی به اطلاعات و دریافت اطلاعات مهمترین تضمینات حقوق دفاعی متهم هستند که در هم حقوق بینالملل و هم در حقوق ایران مورد توجه قرار گرفتهاند.
نتیجهگیری: در نظم کنونی مقررات ناظر بر حق دفاع، بازنگری در موضوع اعطای «مهلت متناسب برای تدارک دفاع» و تمهید «ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری برای حمایت از حق دفاع» ضرورت دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/6/15 | پذیرش: 1402/11/23