تقیزاده ابراهیم، احمدی جلال سلطان، ابراهیمی یوسف. بررسی تطبیقی بیع اقساطی در حقوق ایران و کنوانسیون وین 1980 با نگاهی بر قرارداد بیع اقساطی تجهیزات پزشکی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :280-295
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1793-fa.html
1- گروه حقوق، ، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.،
2- گروه حقوق، ، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: یکی از مرسومترین شیوههای خرید و فروش به ویژه در میان تجّار، انعقاد قرارداد به نحو اقساطی بوده و مضافاً قانون مدنی ایران نیز علیرغم شمول این نوع از بیع، تعریفی از آن ارائه نکرده است، کنوانسیون1980 وین نیز تعریفی از قرارداد اقساطی ارائه ننموده، اما به لحاظ ماده 73، قراردادی که در آن «تحویل کالا، مرحلهای و دارای دفعات باشد» اقساطی محسوب میشود و این تلقی در آرای مراجع داوری تا حدودی انعکاس یافته است.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت تحلیلی ـ تطبیقی است و روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: تحقیق حاضر ضمن بررسی مفهوم و مبانی تئوریکی بیع اقساطی، به تحلیل و بررسی تطبیقی آن در حقوق ایران و کنوانسیون وین و نیز قرارداد فروش اقساطی قرارداد پزشکی پرداخته است.
نتیجهگیری: بیع اقساطی در حقوق ایران دارای شرایط و ضوابط متفاوتی نسبت به کنوانسیون وین بوده و در مواردی اقدامات کنوانسیون وین در خصوص بیع اقساطی، خلاف مقررات و قواعد پذیرفتهشده در نظام حقوقی ایران میباشد، اما این اختلاف نشاندهنده برتریّت مقررارت مربوط به بیع اقساطی در حقوق ایران نیست؛ در مفهوم کلی قواعد مربوط به بیع اقساطی در حقوق ایران، دارای ابهاماتی است و تنها راه بهرهمندی از کیفیت بیع اقساطی، سلب تکلیف آن از حوزه بانکی است، چراکه دستورالعملهای بانکی در خصوص قراردادهای اقساطی کاملاً غیر همسو با عملیات بانکی بدون ربا بوده و در این زمینه تا حدودی به جز معدودی از قراردادهای اقساطی، کاملاً یکسان به عملیات ربا بوده است
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/12/15 | پذیرش: 1403/3/18