Torabi K, Ommi A. Analysis and Explanation of Citizenship Rights in the Opinions of the Guardian Council, Focusing on the 8th Principle of the Constitution. MLJ 2022; 16 :1170-1183
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1798-fa.html
1- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- گروه حقوق خصوصی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: نظارت عمومی به عنوان یک اهرم قدرتمندبرای کنترل قدرت و حفظ نظام میباشد، شورای نگهبان در مقام مفسر و دادرس اساسی، نقش تعیینکننده و سازنده دارد، صیانت از حقوق شهروندی در آرای شورای نگهبان در پرتو کارویژه نظارت تقنینی و نظارت بر انتخابات، متصور میشود. تعامل یا تقابل حقوق شهروندی و حقوق بینالمللی بشردوستانه و تأثیر اصل هشتم قانون اساسی بر آن مورد توجه قرار گرفته است.
روش: تحقیق و روش تحقیق به صورت توصیفی و استنادی و کتابخانهای است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش این پژوهش، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: شورای نگهبان میتواند با توجه به ثبات، الزامآوربودن، فرادستیبودن و اعتبار بالای قانونی، پیچیدگی مسیر تجدید نظر و همچنین بیان اصول ساختاری در سیاستهای کلی نظام موجبات حمایت و صیانت از اصول حقوق شهروندی را فراهم آرد. برای احیای اصل هشتم قانون اساسی باید به چالشهای قانونی و قضایی و آسیبهای معرفتی و روانی آن توجه کرد. حقوق شهروندی و دموکراسی با همدیگر وابستگی دارند. حقوق شهروندی، ریشه توسعه سیاسی و دموکراتیک میباشد. حق تعیین سرنوشت، جزء بنیادین حقوق شهروندی است که با روش مشارکت در امور جمعی تحقق پیدا میکند، وابستگی و ارتباط شهروندان به حقوق و آزادیهایشان، رکن مؤثری در پایداری و حفظ حقوق آنها در جامعه خواهد بود. به عبارت دیگر، حقوق شهروندی و دموکراسی به هم مرتبط هستند و توسعه سیاسی نیازمند حفظ حقوق شهروندی میباشد. این دو جزء مشترکاً، پایههای ساختاری جامعه دموکراتیک را تشکیل خواهند داد.
نتیجهگیری: در خصوص سند حقوق شهروندی میتوان به عدم تفکیک بین حقوق بشر و شهروندی، حقبودن یا قانون یا برنامهبودن این منشور و لزوم رعایت اصل تناسب اشاره کرد و اینکه حقوق شهروندی هنگامی به صورت کامل قابل قانونگذاری است که از تعالیم وحیانی در اندیشه اهل بیت (ع) استمداد بجوید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/12/22 | پذیرش: 1403/6/7