Amerian S, Salarzaee A H, Heidari Z. Analyzing the Liability "with a Criminal Approach" of Pregnant Women's Addiction in the Consequences of Fetal Developmental Defects. MLJ 2024; 18 (59) :672-691
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1812-fa.html
عامریان شقایق، سالارزائی امیرحمزه، حیدری زهرا. تحلیل مسئولیت «با رویکرد کیفری» اعتیاد بانوان باردار در پیامدهای نقایص تکاملی جنین. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :672-691
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1812-fa.html
1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.،
3- گروه علوم تشریحی، بافت و جنین شناسی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: اعتیاد در نگرش حقوقی به عنوان دیدگاهی جرمشناسانه نگریسته میشود که مسئولیت و مجازات از لوازم آن است. در مقابل، اعتیاد در نگرش پزشکی به عنوان بیماری تلقی شده که راه مقابله با آن در درمان و مهار مورد تأکید قرار میگیرد. با این وجود مصرف مواد مخدر در دوران بارداری، خلأیی است که قانونگذار نسبت به آن مسکوت مانده است، در حالی که اعتیاد نهتنها مادر باردار، بلکه جنین در حال رشد را نیز در معرض خطر قرار داده و میتواند عوارض مخرب و طولانیمدت برای جنین داشته باشد. هدف از طرح بحث این میباشد که مسئولیت سنجی مادر حقیقی و مادر قراردادی نسبت به مصرف مواد مخدر در دوران بارداری با تکیه بر دادههای علم پزشکی مبتنی بر پیامدهای نقایص تکاملی جنین، مورد ارزیابی قرار گیرد.
روش: پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی و بهرهگیری از مطالعات کتابخانهای، مسئولیت (با رویکرد کیفری) بانوان باردار معتاد را مورد سنجش قرار میدهد.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با رعایت اصول اخلاقی و امانتداری انجام پذیرفته است.
یافتهها: حکم اولی اعتیاد بانوان باردار ذیل عنوان شبهجرم مطرح میگردد که طرح دعوا نسبت به آن از سوی ولی قهری و دادستان به عنوان مدعیالعموم مطرح میگردد. حکم ثانوی اعتیاد بانوان باردار با نظر داشتِ اقتضای ضرورت، ذیل مصادیقی نظیر سیاست کنترل جمعیت، کاربست مصلحتگرایانه، معیارسنجی اصل ضرر و رویکرد اخلاقگرایی، در غالب جرم نمایان میگردد.
نتیجهگیری: مصرف مواد مخدر در دوران بارداری، موجب آسیب قطعی یا آسیب احتمالی بر جنین میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1403/1/20 | پذیرش: 1403/5/4