دوره 11، شماره 40 - ( بهار 1396 )                   جلد 11 شماره 40 صفحات 80-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari A, Parandak Z. Genetic Research: From Ethical Criteria to European Court of Human Rights Jurisprudence. MLJ 2017; 11 (40) :61-80
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-706-fa.html
جعفری امین، پرندک زهرا. تحقیقات ژنتیکی؛ از معیارهای اخلاقی تا رویه دیوان اروپایی حقوق بشر. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1396; 11 (40) :61-80

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-706-fa.html


1- دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبایی. تهران، ایران. (نویسنده مسؤول)
2- دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران،
چکیده:  

تردیدی نیست که ژنتیک به عنوانی علمی نوظهور و نوپا خدمات شایان و وافری به افراد بشر ارائه کرده است. تعداد روزافزون آزمایشگاه‌های ژنتیکی در همه جای دنیا و همچنین در کشور ما در زمینه پیشگیری و درمانی در زمانی که پیش از آن حتی سخنی از ژنتیک به میان نمی‌آمد و کسی این علم جدید را نمی‌شناخت، شاهدی بر این مدعی است. بنابراین گزافه نیست اگر بگوییم که ژنتیک تحولی بنیادین را در مدت زمانی اندک در دنیای نوین ما ایجاد کرده است. این تحول هرچند که برای تمدن بشری مثبت است، با این حال مشکلاتی و چالش‌هایی را نیز به همراه آورده است. به عنوان مثال ژنتیک، بشر را قادر به تولید موجود زنده‌ای شبیه خود می‌نماید. این مسأله دغدغه‌های مذهبی و اخلاقی را به دنبال داشته و دارد. از این رو قانونگذاران کشورهای مختلف در این جهت، چارچوب‌هایی را برای متخصصین ژنتیک مشخص نموده‌اند تا از برخی نگرانی‌ها بکاهند. با این وجود به نظر می‌رسد، محدودیت‌های ایجادشده حاضر کافی نبوده و این‌گونه احساس می‌شود که مشکلات ژنتیک باید با ایجاد محدودیت‌های بیشتری رفع گردد. از سوی دیگر، افزایش محدودیت‌ها از لحاظ اصول اولیه حقوق بشری نیز خود می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

بررسی برخی آرای صادره از دیوان اروپایی حقوق بشر نشان‌دهنده این امر است که برخی محدودیت‌ها ضرورت ندارد و دولت‌ها باید در تصمیمات اجرایی روزمره خود بازنگری کنند. این محدودیت‌ها به طور عمده در حوزه حریم خصوصی افراد و دادرسی عادلانه و به ویژه در خصوص ماده ۶ و ۸ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر وارد می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/6/25 | پذیرش: 1396/1/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb