دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 259-241 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Petoft A, Abbasi M, Zali A. The Use of Neuroscientific Evidence in the Modern Criminal Law with Emphasizing on the UK and Canadian Neurolitigation. MLJ 2021; 15 (56) :241-259
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1012-fa.html
پتفت آرین، عباسی محمود، زالی علیرضا. کاربست شواهد عصب‌شناختی در حقوق کیفری نوین با تأکید بر دادرسی عصب‌شناختی کانادا و بریتانیا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :241-259

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1012-fa.html


1- مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات جراحی مغز و اعصاب عملکردی، مرکز جراحی مغز و اعصاب بیمارستان شهدای تجریش، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: از زمان پدیداری دانش نوین عصب-حقوق، شاهد رشد فزاینده شواهد عصب­ شناختی در دادگاه­ های کیفری نظام ­های پیشرفته حقوقی همچون بریتانیا و کانادا هستیم. متعاقب آموزه­ های متعددی که در دادرسی­ های عصب­ شناختی رسمیت یافته، تغییرات هنجاری و رویه­ ای قابل توجهی در نظام عدالت کیفری اینگونه کشورها ایجاد شده است. صرف نظر از برخی کاستی ­ها و ضعف­ های کنونی عصب­ شناسی، کارکرد حداقلی این دانش تجربی در حقوق می­ تواند نظام قضایی را در نیل به اقتضای عدالت کیفری، یاری رساند. از آنجا که در حال حاضر ادبیات بسیار اندکی از دانش عصب-حقوق در کشورمان وجود دارد، تبیین و بررسی بخش مهمی از مباحث عملی آن در حوزه دادرسی عصب­ شناختی، می­ تواند گام بسیار ارزنده و شایسته­ ای برای توسعه رویه قضایی و پیش ­روی دانش حقوقی کشورمان نسبت به علم روز جهان باشد. مسئله اصلی که پژوهش حاضر به دنبال آن می­ باشد، تبیین مرز توسعه­ یافته­ ی رویه قضایی در استعانت به شواهد عصب­ شناختی به عنوان امارات اثبات دعوی است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع نظری به ‌روش توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ‏ای با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات است.
یافته‌ها: شواهد عصب ­شناختی در دعاوی مختلف برای ارزیابی مجازات اعدام، پیش­ بینی مخاطرات آتی، کیفیت مسئولیت کیفری، اعتیاد، مصرف مواد مخدر، سنجش وضعیت روانی بزهکار، اهلیت، پرخاشگری، کیفیت مشاورت یا معاونت در ارتکاب جرم و مانند آن در دادرسی قضایی بریتانیا و کانادا به کار رفته­ اند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: در مجموع دریافتیم که در حال حاضر، استفاده از شواهد عصب­ شناختی در دادرسی­ های کیفری در بیشتر موارد برای کالبدشکافی مسئولیت کیفری صورت می­ گیرد که «نارسایی شناختی»، «خطرناک بودن» و «اختلال عصبی یا روانی» مجرم از مهم­ترین شاخص­ های آن در رویه قضایی بریتانیا و کانادا می­ باشند.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/6/23 | پذیرش: 1399/6/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb