1- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران،
2- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران. استادیار، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: تحریم ها در حقوق بینالملل، مجموعه ای از اقدامات با ماهیت اجباری هستند که هدف آنها وادار ساختن دولتها، بازیگران بین المللی یا افراد غیرمتعهد به رعایت هنجارهای حقوق بین الملل یا پیروی از خواست و سیاست مورد نظر نهاد صادرکننده تحریم می باشد. هدف این پژوهش نشان دادن پیامدهایی است که تحریم های بین المللی برای محیط زیست به دنبال دارد. همچنین تلاش می شود، با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست، یکپارچگی آن و نیز تعهدات کشورها و سازمان های بین المللی مختلف در حفظ و بازسازی محیط زیست و نیز حقوق بنیادینِ به رسمیت شناخته شده انسان ها در اسناد بین المللی، با توجه به پیامـدهای زیست محیطی تحریم ها، میزان سازگاری آنها با این تعهدات و حقوق بنیادین سنجیده شود.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد، روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: اعمال تحریم ها در مورد ایران زمینه ساز پیامدهای منفی بر محیط زیست نظیر کاهش منابع درآمد ارزی دولت بر اثر محدودیت در فروش نفت، ایجاد محدودیت در انتقال دانش و فناوری، محدودیت در واردات بنزین، اخلال در روند آموزشی دانشجویان ایرانی در خارج از کشور و... می باشد؛ به گونه ای که محیط زیست از شمار اولویت های دولت و مردم خارج شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: از آنجا که اعمال تحریمها موجب تنبیه دسته جمعی و فشار بـر کل یک جامعه میشوند، با اصول و تعهدات پذیرفته شده مندرج در اسناد بینالمللی ناسازگار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/3/8