دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 816-801 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ajori Aysak A, Rezaei F. Jurisprudential feasibility of eliminate the time limit of anencephalic abortion license. MLJ 2021; 15 (56) :801-816
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1107-fa.html
آجری آیسک عاطفه، رضایی فاطمه. امکان سنجی فقهی رفع محدودیت زمانی سقط جنین آنانسفال. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :801-816

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1107-fa.html


1- گروه حقوق، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2- دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: آنانسفالی یکی از ناهنجاری‌های جنینی است که بر اثر نقص بسته شدن لوله‌ی عصبی در ناحیه‌ی سر جنین ایجاد می‌شود. این بیماری اغلب در دوره بارداری و گاها پس از تولد، منجر به مرگ جنین یا نوزاد می‌شود و لذا به عنوان ناهنجاری مغایر با حیات، از موارد جواز سقط جنین قبل از 4 ماهگی است. مع‌الوصف با عنایت به محدودیت جواز مذکور تا قبل از ولوج روح و سن چهار ماهگی جنین، در صورت تشخیص دیرهنگام این بیماری با ممنوعیت شرعی و قانونی سقط مواجه می‌شویم. نگارش حاضر با عنایت به علم و قطع به نابودی این جنین‌ها، به دنبال امکان‌سنجی فقهی و حقوقی جواز سقط چنین جنین‌هایی پس از چهار ماهگی است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده و جمع ­آوری داده ­ها نیز بر با استفاده از روش کتابخانه ­ای و با مراجعه به کتب و منابع فقی، حقوقی و پزشکی صورت گرفته است.
یافته‌ها: از میان بیماری‌های جنینی غیرقابل درمان، ابتلا به بیماری آنانسفالی که عبارت از معلولیت در ساختار فیزیولوژیک مغز است، بـه عنوان یـکی از مـوارد ناهـنجاری­های جنینی کـه بـه علت عقب­افتادگی یا ناقص­الخلقه بودن موجب حرج مادر می­شود، مشمول قانون سقط درمانی می‌شود. در این میان، یکی از مسائلی که زنان باردار دارای جنین‌های ناهنجار با آن رو به رو هستند، اخذ مجوز سقط جنین فقط تا موعد 4 ماه است. مشکلات ناشی از این امر، در مادران دارای جنین آنانسفال قابل توجه است. با عنایت به قطعیت علم پزشکی در عدم قابلیت حیات این جنین‌ها حتی پس از تولد، مسئله گذر از این محدودیت زمانی برای اخذ مجوز سقط پس از 4 ماهگی از مسائل قابل توجه است. پشتوانه‌های فقهی قوانین در نظام حقوقی ایران، محقق را ناگزیر از فحص ادله قابل استفاده در فقه اسلامی به منظور دست‌یابی به راهکارایی مبتنی بر ادله عقلی و نقلی در این زمینه می‌نماید.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد که با استناد به ادله‌­ای چون قیاس اولویت (قیاس با مرگ مغزی) و بهره‌گیری از مفاد قاعده لاضرر و لاحرج تمسک می­توان حکم به جواز سقط جنینِ آنانسفال حتی بعد از موعد 4 ماه را اثبات کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/12/28 | پذیرش: 1399/7/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb