جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 343-333 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Anaraki Toodashki M, Aghaei Bajestani M, Rohani Moghaddam M. The Effects of Espionage on Citizenship Rights from the Perspective of Khamseh Religions. MLJ 2018; 12 :333-343
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1227-fa.html
انارکی تودشکی محمد، آقایی بجستانی مریم، روحانی مقدم محمد. آثار جاسوسی بر حقوق شهروندی از منظر مذاهب خمسه. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1397; 12 () :333-343

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1227-fa.html


1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران. (نویسنده مسؤول)
چکیده:  
زمینه و هدف: جاسوسی یکی از مسائل مهم و اساسی در اداره جوامع در دوره کنونی است و هم در شکل سلبی یعنی نبود جاسوس در جامعه و هم در بُعد ایجابی یعنی گماشتن جاسوس برای شناسایی دشمنان و مخالفان مورد توجه نظام‌های سیاسی است. بنابراین جاسوسی با حقوق شهروندان به عنوان افراد جامعه ارتباط پیدا می‌کند. پژوهش حاضر درصدد است تا آثار جاسوسی بر حقوق شهروندی را از منظر مذاهب خمسه مورد توجه قرار دهد.
مواد و روش‌ها: روش مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی است که با گردآوری مطالب از منابع فقهی، آیات و روایات و دیدگاه‌های اسلام‌شناسان جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل شده است.
یافته‌ها: جاسوسی یکی از ضرورت‌های مهم برای اداره جامعه اسلامی است که با در نظر گرفتن شرایط مطرح شده در شرع و مذاهب خمسه، بدون دخالت ناروا در زندگی شهروندان، مبنا قرار دادن اصل امنیت عمومی و اداره جامعه اسلامی، سیاست‌ورزی بر مبنای عدالت و حقوق شهروندی، مقابله با فاش شدن اسرار اطلاعاتی و نظامی جامعه اسلامی و مقابله با جاسوسان و عوامل دشمن می‌تواند حوزه اجتماعی و سیاسی زندگی شهروندان را به نحو مطلوبی سامان بخشد. ضمن اینکه حفظ آبروی مؤمنان و ایجاد الفت و دوستی یکی از اصول سیاست‌ورزی در اسلام و مذاهب خمسه است.
نتیجه‌گیری: امنیت شهروندان و جامعه مسأله‌ای محوری در نزد مذاهب خمسه در اسلام است که معطوف به حوزه‌های فردی و اجتماعی است. در نظر گرفتن تهدیدات درونی و بیرونی جامعه اسلامی و ضرورت حراست از آن، ازجمله دلایل توجه به مسأله جاسوسی در زندگی اجتماعی است. ضمن اینکه مقابله با جاسوسی که کیان اسلامی را به خطر می‌اندازد، بر مبنای قانون و شرع صورت می‌گیرد و پشتوانه زندگی مسالمت‌آمیز میان شهروندان است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/5/13 | پذیرش: 1399/8/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb