دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 978-963 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Honari A, Mahdavi S M H, Nasiran Najafabadi D. The use of embryonic stem cells in the light of the international human rights system. MLJ 2021; 15 (56) :963-978
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1332-fa.html
هنری امیر، مهدوی سید محمدهادی، نصیران نجف آبادی داوود. استفاده از سلول های بنیادی جنین در پرتو نظام حقوق بشر بین المللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :963-978

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1332-fa.html


1- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
2- گروه حقوق خصوصی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: در سال­ های اخیر پیشرفت­ های بسیار زیادی در عرصه علم و تکنولوژی رخ داده است. یکی از حوزه­ هایی که پیشرفت­ های مزبور دستاوردهای فراوانی ایجاد کرده است، حوزه سلول­ های بنیادین است. در فرآیند استفاده از سلول­ های بنیادی جنینی، امکان رشد اندام­ های آسیب­دیده از سلول­ های بنیادی فراهم شده است. سلول­ های بنیادی جنینی از نظر بیولوژیکی مولد هستند، به عبارتی قابلیت رشد در هر سلول یا ارگان انسانی را دارند. با این حال، چالش­ های اخلاقی خاصی در ارتباط با این روش درمانی مطرح شده است.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: به نظر می ­رسد که در فضای حقوق بشر بین­ المللی در زمینه درمان از طریق سلول­ های بنیادی جنینی، حق بر سلامت و تعهد به اطمینان از اعمال کلیه روش ­های درمانی ضروری، قابل اعمال است. باید دقت داشت که این روش درمانی در مرحله تحقیقات قرار دارد و جز در موارد خاص، قطعیتی در توسل به روش درمانی مزبور وجود ندارد. از نظر نظام حقوق بشر بین­ المللی تعهدی در ارتباط با اختصاص بودجه برای انجام تحقیقات در زمینه سلول­ های بنیادی جنینی برای دولت ­ها وجود ندارد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: در ارتباط با توسل به روش­ های درمانی سلول­ های جنینی میان دو فرض مختلف قائل به تفکیک شویم. فرض اول حالتی است که بیمارانی که شرایط حاد دارند (مانند بیماران سرطانی) تقاضای اعمال روش درمانی سلول­ های بنیادی جنینی را داشته باشند. در این­جا به نظر می­ رسد می­توان با قرار دادن حـق حیات بیمار در رأس سلسله مراتب حقـوق بشری، می­ تـوان جواز توسل بـه فرآیند درمانی سلول­ های بنیادی جنینی را صادر نمود. فرض دوم در ارتباط با مورادی است که بیماران در شرایط حادی قرار ندارند و خطر مرگ برای آن­ها مطرح نیست. در این­جا نیز یک تعارض مهم میان حق سلامت بیماران و حق حیات رویان، مطرح می­ باشد. اولویت دادن به حق سلامت بیماران در این فرض، به سختی قابل پذیرش می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/1/29 | پذیرش: 1400/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb