جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 1009-993 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Feghati G, Masoud G, Raei M, Akhavan Fard M. Comparison of the semi-presidential and presidential system in Iran and the United States with emphasis on the principle of separation of powers. MLJ 2021; 15 :993-1009
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1359-fa.html
فقاهتی قدرت الله، مسعود غلامحسین، راعی مسعود، اخوان فرد مسعود. مقایسه نظام نیمه ریاستی و ریاستی در ایران و آمریکا با تأکید بر اصل تفکیک قوا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 () :993-1009

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1359-fa.html


1- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
2- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران - دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: تمام نظام­های سیاسی و حقوقی تابعی از یک ساختار سیاسی واحد می ­باشند. در کشور ایران ساختار نظام به شکل نیمه ­ریاستی نیمه ­پارلمانی می ­باشد و در کشور آمریکا نیز به شکل ریاستی اداره می­ شود. هدف این تحقیق پاسخ به این سوال اساسی است که آیا وحدت مقام رهبری و مقام اجرایی بهتر است یا تعدد آن؟ یعنی در آمریکا وحدت این دو (رهبری، اجرایی) شکل گرفته، این یگانگی (قوه مجریه انفرادی) بهتر است یا دوگانگی (دو ارگانی قوه اجرائیه) که در ایران حاکم است.
مواد و روش‌ها: این مقاله توصیفی - تحلیلی، و با بهره­ گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش ­برداری تهیه و تدوین گردیده است.
یافته‌ها: یافته­ ها حاکی از این است که؛ نظام حاکم در ایران نظام حاکم نیمه­ریاستی نیمه ­پارلمانی می­باشد نظام نیمه‌ریاستی نوعی نظام حکومتی است که ویژگی‌های نظام ریاستی و نظام پارلمانی در آن تلفیق شده‌اند. و در نظام حقوقی آمریکا (قانون اساسی) آمریکا کشوری است فدرالی که یک حکومت ملی و حکومت­ های محلی پنجاه­ گانه دارد قوه مجریه فدرالی که از نوع ریاستی است.
ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت­داری تهیه و تدوین گردیده است.
نتیجه‌گیری: در این مدل نیمه ­ریاستی- نیمه­ پارلمانی که در ایران حاکم است، مثل نظام‌های ریاستی ریاست کشور بر عهده رئیس‌جمهوری است که در انتخابات عمومی به قدرت رسیده و مظهر حاکمیت ملی محسوب می‌شود و از مسئولیت سیاسی در برابر پارلمان مبراست، اما بر خلاف نظام‌های ریاستی و به شیوه نظام‌های پارلمانی هیئت وزیران با دریافت رأی اعتماد از نمایندگان مجلس رسمیت پیدا می‌کند و در جریان فعالیت‌های خود در برابر پارلمان مسئولیت سیاسی دارند و پارلمان قادر است با رأی عدم اعتماد هیئت دولت را از قدرت ساقط کند.
در مدل ریاستی که نمونه آن در ساختار سیاسی آمریکا حاکم است، در مدل ریاستی معمولاً تک نهادی است و همه اقتدارات اجرایی و عوامل قوه مجریه در اختیار رئیس جمهور است، رئیس جمهور بالاترین مقام رسمی کشور است و از اختیارات تام برخوردار است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/4/16 | پذیرش: 1400/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb