1- گروه حقوق عمومی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران،
2- گروه حقوق، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: شهرداریها از مهمترین نهادهای محلی در ساختار حقوق اداری ایران هستند. یکی از موضوعات مهم مربوط به نهادهای محلی، بودجه این نهادهاست. هدف مقاله حاضر، بررسی نظام حقوقی حاکم بر بودجهریزی شهرداری؛ چالشها و راهکارهای آن است.
مواد و روشها: مقاله مورد اشاره توصیفی - تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانهای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری دادهها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: شهردار و شورای شهر مهمترین عوامل تأثیرگذاری بر تدوین و تصویب بودجه در شهرداری هستند. نظارت بر بودجه محلی تابع نظارت پیشینی و پسینی شوراها و همینطور نظارت قوه مجریه است. بودجه نویسی به شکل فعلی با نارسائیهای متعددی مواجه است. نارسایی و ضعف قوانین بودجه نویسی، ضعف بودجه شهرداریها به دلیل الگوی ناقص تمرکززدایی در ایران، عدم هماهنگی بودجه نویسی در شهرداری با اصول بودجهنویسی، ضعف نظارت و ضمانت اجرا در بودجه نهادهای محلی و عدم وجود ضمانت اجرایی قوی از مهمترین چالشهای موجود در بودجه نویسی شهرداری است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: ضرورت بودجه بندی مبتنی بر برنامه استراتژیک، ایجاد اصلاحات در نظام بودجه شهرداریها و توجه به برنامه ریزی استراتژیک در نظام بودجه بندی مهمترین راهکار رفع چالشهای موجود در بودجه نویسی در شهرداری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/11/8