1- گروه حقوق، واحد نوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، نوشهر، ایران،
2- واحد علوم و تحقیقات ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: ضمانت کیفری موازین حقوق بشری مهم از موضوعات مهم و محل بحث و نظر است. در این مقاله تلاش شده به بررسی این مهم پرداخته شود که قانونگذار، چه ضمانت اجرایی برای صیانت و حمایت از این حقوق پیشبینی کرده است.
مواد و روشها: مقاله مورد اشاره توصیفی ـ تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانهای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمعآوری دادهها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: یافتههای تحقیق بیانگر این امر است که در حقوق کیفری ایران ضمانت اجرای برخی موازین حقوق بشری مرتبط با متهم مانند نقض منع شکنجه، نقض ترک فعل و دستورات مقام قضایی، نقض حقوق اشخاص تحت نظر، نقض قرارهای تأمین کیفری، نقض استقلال و بیطرفی بازپرس و قاضی و نقض حریم خصوصی مجازاتهای حبس، انفصال و محرومیت از خدمت تعیین شده است، اما خلأهایی نیز مانند فقدان ضمانت اجرا برای برخی حقوق مانند حق دسترسی به وکیل نیز وجود دارد که زمینه تضییع حقوق متهم را فراهم میکند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: موازین حقوق بشری مرتبط با حقوق متهم بسیار آسیبپذیر است، لذا لازم است حقوق شهروندی از ضمانت اجراهای لازم کیفری برخوردار بوده و در مواردی مانند حق دسترسی به وکیل نیز ضمانت اجرای مناسب تدوین شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/11/10