دوره 17، شماره 58 - ( 1-1402 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 152-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mazloumzadeh A. Confrontation between the Life and Health of the Mother and the Fetus from the Perspective of Jurisprudence and the Law of Family Support and the Youth of the Population. MLJ 2023; 17 (58) :140-152
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1624-fa.html
مظلوم‌زاده آمنه. بررسی تزاحم حیات و سلامت مادر و جنین از منظر فقه و قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :140-152

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1624-fa.html


گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: سقط جنین از مسائل مبتلا به در بسیاری از جوامع است که در ایران نیز همواره محل بحث و اختلاف ‌نظر بوده است. هدف مقاله حاضر این است که به بررسی این سؤال بپردازد که آیا در شرایط خطر برای سلامت مادر، سقط جنین از منظر فقه و حقوق جایز است؟ به عبارتی تزاحم حیات و سلامت مادر و جنین از منظر فقه و قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت چگونه قابل تحلیل است؟
روش: این مقاله توصیفی ـ تحلیلی بوده و از روش کتابخانه‌ای استفاده‌ شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.
یافته‌ها:
یافته‌های مقاله بر این امر دلالت دارد که در خصوص تزاحم حیات و سلامت مادر و جنین میان فقها اختلاف ‌نظر وجود ندارد، اما دیدگاه غالب فقها مایل به حفظ سلامت مادر است. بر این اساس، در شرایط عسر و حرج و خطر سلامت مادر، حفظ جان مادر اولویت دارد. از منظر قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت نیز زمانی که سلامت مادر در وضعیت خطرناکی قرار گیرد و شرایطی که مطابق نظر پزشک حفظ جنین باعث مرگ مادر شود، بر حسب اصل ضرورت، سقط جنین جایز است. بر این اساس، زندگی و حیات مادر به عنوان شخصی که استقرار دارد، اولویت دارد.
نتیجه‌گیری: طرح جوانی جمعیت عملاً شرایط سقط جنین در صورت تزاحم سلامت مادر با جنین را محدود به موارد کشنده بیماری‌ها کرده و موارد با درمان بسیار سخت را که نوعاً موجب حرج‌اند را حذف کرده است، بدین‌ترتیب بحث حَرج را پیچیده کرده و حق انتخاب به دنیانیاوردن نوزاد با ناهنجاری با درمان‌های با صعوبت را از مادر گرفته است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/12/27 | پذیرش: 1402/2/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb