دوره 17، شماره 58 - ( 1-1402 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 599-615 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Noori Roomanan F, Tadayyon A, Yousefian Shuredeli B. A Look at the Right to Health and the Special Rights of Certain Groups in the Field of International Humanitarianism with an Emphasis on the Disabled and Vulnerable People. MLJ 2023; 17 (58) :615-599
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1663-fa.html
نوری رومنان فاطمه، تدین عباس، یوسفیان شوره‌دلی بهنام. نگاهی به حق سلامت و حقوق ویژه اقشار خاص در حوزه بین‌الملل بشردوستانه با تأکید بر معلولین و افراد کم‌توان آسیب‌پذیر. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :615-599

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1663-fa.html


1- گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشکده حقوق، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشکده حقوق، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: هرچند که حقِ بر سلامتی یکی از حقوق بشری است که برای استیفای سایر حقوق بشری نیز ضروری قلمداد می‌شود. در مقدمه اساسنامه سازمان بهداشت جهانی حق هر انسان برای دسترسی به بالاترین سطح ممکن سلامتی به رسمیت شناخته شده‌است، ولی هنوز نبود چنین حقوق ویژه‌ای برای معلولین کم‌توان و آسیب‌پذیر به عنوان قشری با محدودیت‌های بیشتر نسبت به دیگر غیر نظامیان یکی از مشکلات جدی حقوق بشردوستانه بین‌المللی است. در این مقاله در پی یافتن پاسخی بدین سؤال هستیم آیا حقوق بین‌الملل بشردوستانه در کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو و اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری برای افراد معلول و کم‌توان نسبت به دیگر غیر نظامیان حقوق ویژه‌ای در نظر گرفته است؟
روش: این مقاله به روش توصیفی ـ تحلیلی در عین حال کاربردی و از طریق گردآوردی داده کتابخانه‌ای و اسنادی و قوانین و بررسی تحلیلی یافته‌ها نگارش یافته است.
ملاحظات اخلاقی: در سراسر پژوهش حاضر صداقت و امانتداری علمی به طور کامل رعایت شده است.
یافته‌ها: به نظر می‌رسد با جستاری در لا به لای اسناد بین‌المللی فوق‌الذکر چنین حقوقی که بتواند با توجه به محدودیت‌های این افراد نسبت به غیر نظامیان دیگر درگیر در مخاصمات قوانین خاصی در نظر گرفته باشد، وجود ندارد. به عنوان نمونه دسترسی‌پذیری راحت به مراکز پزشکی و بهداشتی و درمانی به عنوان یک اصل راهبردی برای آن‌ها قلمداد شود و در صورت مجروحیت، رسیدگی بی‌قید و شرط به این افراد از طرف هریک از طرفین متخاصم جزء تعهدات الزام‌آور آن‌ها قرار گیرد و یا عدم تهدید به خشونت علیه این افراد از دیگر تعهدات حوزه سلامت طرفین متخاصم باشد.
نتیجه‌گیری: پیشنهاد می‌گردد نظر به محدودیت‌های بیشتر افراد معلول و آسیب‌پذیر نسبت به دیگر افراد غیر نظامیان حقوق ویژه‌ای تحت عنوان «حمایت از حق سلامت افراد معلول و آسیب‌پذیر» با ضمانت اجرایی بین‌المللی به عنوان الحاقیه پیش‌بینی شود.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/3/20 | پذیرش: 1402/5/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb