دوره 19، شماره 60 - ( 1-1404 )                   جلد 19 شماره 60 صفحات 1329-1317 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi Moghadam M H, Ghasempour A. Analyzing Norman Daniels' Theory Regarding the Permissibility of Age Discrimination in the Allocation of Medical Resources in Accordance with Iran's Legal System. MLJ 2025; 19 (60) :1317-1329
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1727-fa.html
صادقی مقدم محمدحسن، قاسم‌پور امین. واکاوی نظریه نورمن دنیِلز مبنی بر جواز تبعیض سنّی در تخصیص منابع پزشکی در انطباق با نظام حقوقی ایران. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1404; 19 (60) :1317-1329

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1727-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.،
چکیده:  
زمینه و هدف: نورمن دَنیِلز در بحث تخصیص منابع پزشکی معتقد است اولویت‏بندی مبتنی بر سن، آن‏گونه که اولویت‏بندی‏های مبتنی بر نژاد و جنسیت تبعیض‏‏آمیزند، تبعیض‏‏آمیز نیستند و در این خصوص باید توجه خود را از «گروه‏‏های سنی» به «عمر افراد» معطوف کنیم، بدین‌توضیح که ما همه سالخورده می‏‏شویم، اما نژاد خود را تغییر نمی‏‏دهیم و اصولاً جنسیتمان نیز تغییر نمی‏یابد. اگر ما همواره با جوانان طوری رفتار کنیم و با پیران طوری دیگر، آنگاه با گذر زمان و درون عمر یک فرد، با هر شخص (اعم از پیر و جوان) به هر دو طریق مذکور رفتار خواهد شد و این وضعیت نیز ترجمانی از عدالت و تساوی است. از سوی دیگر در نظام حقوقی ایران، احکامی وجود دارد که بررسی نظریه مذکور را در برابر آن‌ها ضروری می‏سازد.
روش: این روش از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی و جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: در زمینه تخصیص منابع پزشکی، عوامل و فاکتورهای مختلفی همچون وضعیت پیش‏آگهی بیمار، میزان امید به زندگیِ پس از درمان، احتمال موفقیت درمان، هزینه‏های آن و بسیاری از عوامل دیگر مهم و اثرگذارند و رویکرد تک‏بُعدی مانند سنجه سنی به تنهایی نمی‏تواند پاسخگوی واقعیات عملی باشد.
نتیجه‌گیری: نظریه نورمن دنیلز به عنوان نماینده نظریات مبتنی بر تبعیض سنی، با مبانی دینی و به طور مشخص با قرآن کریم و متعاقباً با قانون اساسی ایران (از جمله اصل چهارم) سازگار نیست. عامل «سن» را باید در کنار سایر عوامل مهم در نظر گرفت.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/6/29 | پذیرش: 1402/11/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb