1- گروه حقوق جزا و جرمشناسی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.،
2- گروه آموزشی حقوق جزا و جرمشناسی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: همچنانکه شهادت یکی از دلایل مهم اثباتی جرائم در امور حقوقی به شمار میرود، کتمان شهادت نیز باعث تضییع حقوق خواهد گردید و جرم علیه عدالت قضایی است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ از سویی نیز هوش مصنوعی یک فناوری پیچیده است که با سرعت فوقالعادهای توسعه مییابد. این تحولات هیجانانگیز در مسائل حقوقی و قضایی نیز جایگاه پیدا کرده و در تعاملات افراد جامعه نقش جدی را ایفا میکند، لذا هدف مقاله حاضر بررسی نقش و جایگاه هوش مصنوعی در شهادت و کتمان آن توسط کادر درمان است.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق که به صورت توصیفی ـ تحلیلی بوده، از طریق مراجعه با اسناد، کتابها و مقالات گردآوری شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: بر پایه یافتههای پژوهش، فناوری هوش مصنوعی طیف وسیعی از کاربردها در فرآیندهای قضایی را شامل میشود که از جمله در استماع شهادت مجازی هوشمند، هوش مصنوعی به عنوان شاهد اشاره نمود. همچنین با استفاده از تشخیص کتمان شهادت از طریق یادگیری ماشینی، تشخیص کتمان شهادت از طریق تشخیص چهره و تشخیص کتمان شهادت از طریق محاسبات وضعیت عاطفی اشاره کرد که از راهبردهای پیشگیری از کتمان شهادت محسوب میشوند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه برای کتمان شهادت مقرره صریحی در این خصوص در قوانین کیفری وجود ندارد، به جز برخی موارد کتمان (رجوع) از شهادت که مصداق جرم شهادت دروغ است که در چنین مواردی امکان اینکه کتمان شهادت انجام پذیرد، بیشتر میشود، لذا پیشرفت فناوریهای هوش مصنوعی باعث پیشگیری از کتمان شهادت میگردد. از سویی نیز کادر درمان با توجه به موقعیتی که در آن قرار دارند و میتوانند در روند درمان شاهد حادثه باشند که با کتمان آن جرم علیه عدالت قضایی اتفاق میافتد که از مصادیق آن میتوان به کتمان شهادت در آگاهی از سوءرفتار و قصور سایر کادر درمان و کتمان شهادت در اطلاع از بیماری اشاره نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/9/6 | پذیرش: 1402/11/12