Faghani R, Rostami S, Ghoreishi Mohammadi F A. The Right to Employment of Disabled People in Iranian Law with Emphasis on Article 27 of the Convention on the Rights of
Persons with Disabilities and Islamic Human Rights. MLJ 2024; 18 (59) :236-251
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1777-fa.html
فغانی رامین، رستمی سارا، قریشی محمدی فاطمهالسادات. حق اشتغال معلولین در حقوق ایران با تأکید بر ماده 27 کنوانسیون حقوق افراد دچار معلولیت و حقوق بشر اسلامی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :236-251
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1777-fa.html
1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- گروه حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: بیش از یک میلیارد نفر در جهان، یعنی 15 درصد جمعیت جهان، با معلولیت در اشکال مختلف زندگی میکنند که با مشکلات مختلفی، از جمله مشکل اشتغال و دستمزد رو به رو هستند. هدف مقاله حاضر بررسی حق اشتغال معلولین در حقوق ایران با تأکید بر ماده 23 کنوانسیون حقوق افراد دچار معلولیت و حقوق بشر اسلامی است.
روش: مقاله مورداشاره توصیفی ـ تحلیلی بوده و از روش کتابخانهای استفاده شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: قوانین اشتغالزایی برای معلولین در ایران، به برخی از جنبههای حقوقی بر اساس اصول مندرج در کنوانسیون حقوق افراد دچار معلولیت توجه دارد. اسناد بینالمللی دارای اصولی در زمینه اشتغال معلولین است که برخی از این اصول عبارت است از: ممنوعساختن تبعیض بر پایه معلولیت با توجه به همه مسائل مربوط به تمامی اشکال کار، از جمله شرایط استخدام و به کارگیری، ادامه اشتغال، پیشرفت شغلی و شرایط کاری ایمن و سالم؛ ایجاد فرصتهای برابر و اجرت مساوی برای کار در شرایط کاری برابر. در ایران نیز از حق اشتغال معلولان در قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب سال 1383 حمایت شده است.
نتیجهگیری: ساختار حقوقی و رویکردهای اشتغالزایی برای معلولین در جمهوری اسلامی ایران با اسناد بینالمللی، از جمله اصول کنوانسیون حقوق افراد دچار معلولیت فاصله دارد و برخی از جنبههای حمایتی در خصوص اشتغال معلولین در قوانین ایران مغفول مانده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/9/12 | پذیرش: 1403/1/19