دوره 12، شماره 47 - ( زمستان 1397 )                   جلد 12 شماره 47 صفحات 196-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vatankhah R, Najafi Tavana A, Abbasi M. Comparative Study on Biotechnological Crimes in Iran and British Laws. MLJ 2019; 12 (47) :163-196
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-937-fa.html
وطن‌خواه رضا، نجفی توانا علی، عباسی محمود. مطالعه تطبیقی جرائم زیست‌فناورانه در حقوق ایران و انگلستان. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1397; 12 (47) :163-196

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-937-fa.html


1- دانشکده حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران. (نویسنده مسؤول)
3- رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:  
امروزه زیست‌فناوری (بیوتکنولوژی) به عنوان یکی از مهم‌ترین فناوری‌های قرن در عرصه‌های مختلف بهداشت و درمان، کشاورزی، دامپروری، محیط زیست، صنعت و معدن، امور نظامی و دفاعی، مهندسی ژنتیک و... حضور دارد و با توجه به این حضور مؤثر، هر جامعه‌ای باید موضع اساسی خود را در مقابل مسائل اخلاقی و حقوقی علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادین، نانو، شبیه‌سازی، مهندسی ژنتیک، محصولات تراریخته و ... روشن سازد و از آنجایی که زیست‌فناوری به عنوان یک دانش پیشرفته و وسیع، راه را برای ارتکاب جرائم مختلفی باز می‌کند که آثار و پیامد‌های حاصل از آن می‌تواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین علاوه بر لزوم جرم‌انگاری در این حوزه، تعیین مجازات‌های بازدارنده برای سوء استفاده‌کنندگان از فناوری‌های زیستی نیز ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.
در عرصه بین‌المللی، تلاش‌هایی به منظور قانونمندساختن فعالیت‌ها در حوزه زیست‌فناوری با توسل به ابزارهای حقوق کیفری صورت گرفته است که ظهور و بروز آن را در تصویب اسناد و اعلامیه‌های متعدد بین‌المللی می‌توان مشاهده نمود و در نظام حقوقی داخلی از قوانین مرتبط با زیست‌فناوری می‌توان قوانینی، مثل قانون ایمنی زیستی، قانون ثبت ارقام گیاهی و گواهی و کنترل بذر و نهال و قانون اصلاح موادی از قانون قاچاق کالا و ارز و در نظام حقوقی انگلستان، قانون باروری و رویان‌شناسی انسانی، قانون حفاظت زیستی انگلستان و قانون تنوع گیاهی را می‌توان نام برد که در هر یک از این قوانین، برخی از حوزه‌های زیست‌فناوری مورد حمایت کیفری قرار گرفته است. در این تحقیق ضمن تبیین جرائم احصایی در این قوانین و مجازات‌های متعین در آن‌ها، ایرادات و اشکالات موجود و پیشنهادات لازم ارائه می‌گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/1/24 | پذیرش: 1397/6/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb