دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 281-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Safari M, Shahini M. Natural Termination of Surrogacy Contract. MLJ 2021; 15 (56) :261-281
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-985-fa.html
صفری محسن، شاهینی محمدرضا. انحلال قهری قرارداد جانشینی در بارداری. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :261-281

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-985-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- دانشکده حقوق و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: در جامعه کنونی ایران در پی افزایش میزان ناباروری به علل گوناگون، انعقاد قرارداد جانشینی در بارداری سیر صعودی را دنبال کرده است و بالتبع، قرارداد مزبور و مباحث راجع به آن، علی‌الخصوص انحلال آن و خاصّه انحلال قهری قرارداد از اهمیت دوچندانی برخوردار شده است؛ به گونه­ ای که در آینده­ ای نزدیک، اختلافات فیمابین طرفین اصلی قرارداد پیرامون انحلال قهری یا بقاء قرارداد، به علت فقدان منابع قانونی مدون به یکی از دعاوی حساس، سرنوشت­ ساز و البته شایع در محاکم بدل خواهد شد.
مواد و روش‌ها: در پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-توصیفی به تبیین موجبات گوناگون انفساخ قرارداد پرداخته شده است. روش جمع­ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه­ ای است و با مراجعه به کتب و مقالات تهیه و تدوین شده است.
یافته‌ها: قرارداد جانشینی در بارداری به دو مرحله‌ی پیش از انتقال جنین به رحم و پس از آن تقسیم می‌شود که حسب اینکه جنین در هر یک از این مراحل از چه ماهیتی برخوردار هست، در مصادیق و موجبات انحلال قهری (انفساخ) قرارداد مزبور موثر خواهد بود. فی­ الواقع در مرحله‌ی پس از انتقال جنین، موضوع قرارداد به شخص تبدیل می‌شود و با شخصیت انسانی مواجه هستیم و لزوم حفظ حیات جنین انسانی در این مرحله ما را ملزم می­ نماید که رویکرد خود را در خصوص موجبات انفساخ قرارداد مزبور تغییر داده و به شیوه­ ی متفاوتی به بررسی موضوع بپردازیم.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: النهایه باید گفت که در مرحله­ ی پیش از انتقال جنین، قرارداد به واسطه­ ی موجبات متعددی از جمله فوت طرفین و یا انحلال شخص حقوقی، محجوریت، طلاق، تغییر جنسیت، تلف قهری موضوع قرارداد و درج شرط فاسخ منفسخ می­ گردد و در مرحله­ ی پس از انتقال جنین، تنها موجب انفساخ قرارداد، بلاموضوع شدن قرارداد است که به واسطه­ ی سقط جنین رخ می­ دهد. فلذا مصادیق انفساخ قرارداد جانشینی در بارداری در مرحله­ ی پیش از انتقال جنین به رحم به­ مراتب بسیار گسترده­ تر از پس از انتقال جنین خواهد بود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/12/5 | پذیرش: 1399/3/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb