دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 555-540 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javanmard B, Abdollahi S. Criminal Liability of Athletes in the Use of Energy Drugs (Doping) in Iran and Germany. MLJ 2022; 16 (57) :540-555
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1213-fa.html
جوانمرد بهروز، عبدالهی ساجده. مسئولیت کیفری ورزشکاران در استفاده از داروهای نیروزا (دوپینگ) در ایران و آلمان. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :540-555

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1213-fa.html


1- دانشکده حقوق، واحد الکترونیک، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشکده حقوق، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: موضوع مسئولیت کیفری در ورزش یکی از چالش‌‌های قلمرو حقوق کیفری است. یکی از مصادیق رعایت این چارچوب اخلاقی موضوع توانمندسازی جسمانی ورزشکاران بدون استفاده از داروهای نیروزا می‌باشد. استفاده از این داروها از دیرباز در مسابقات ورزشی مطرح بوده و یک عامل جدی و تهدیدکننده تلقی می‌شود. استفاده عمدی از داروها به منظور کسب برتری، امر غیر اخلاقی است. در این پژوهش تمرکز مطالعه حول محور پاسخ به این پرسش اصلی می‌باشد که اساساً در حقوق ایران و آلمان، ورزشکاران در قبال استفاده از داروهای غیر مجاز و دوپینگ به چه ترتیبی با مسئولیت کیفری رو به رو خواهند شد. با فراگیرشدن دوپینگ به واسطه مواد نیروزا همگان بر این امر اتفاق نظر یافته‌‌اند که استفاده از این‌گونه داروها در تعارض با رقابت سالم ورزشکاران است. ورزشکارانی که ضوابط اخلاقی را رعایت نکنند، با ضمانت اجرایی انضباطی و کیفری مواجه می‌شوند. در این مقاله رویکرد نظام حقوقی ایران و آلمان و همچنین تدابیر پیشگیرانه در استفاده داروهای نیروزا مورد بررسی قرار می‌گیرد. مطابق با قانون کیفری آلمان، دادگاه‌ها و دفاتر دادستانی عمومی می‌توانند داده‌های فردی را از صورت‌جلسه‌های جنایی به آژانس ملی مبارزه با دوپینگ منتقل کند و قوانین سخت‌گیرانه علیه ورزشکاران و مربیان اعمال می‌شود. در ایران مسائل دوپینگ وارد حقوق کیفری نشده و کمبود ضمانت اجراهای کیفری در این زمینه محسوس است. سازمان تربیت بدنی به عنوان نهاد مستقل به تخلفات رسیدگی می‌کند و به عنوان زیربنای تأسیس کمیته‌های انضباطی شناخته می‌شود.
روش: روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی، با رویکردی تطبیقی است. شیوه گردآوری مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌‌ای است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: شناخت داروهای نیروزا و گونه‌شناسی و مصرف آن در طول تاریخ بشر مورد توجه قرار گرفته است. دوپینگ دستاورد مهم مانند تمام علوم جدید بشر جالب و جذاب است و برای یادگیری و بهره‌گیری از روش‌های جدید اشتیاق نشان می‌دهد. با جرم‌انگاری در این حوزه به نظر می‌رسد با افزایش مجازات، کاهش استعمال داروهای نیروزا صورت گرفته است و ورزشکاران بیشتری برای رقابت سالم در این عرصه تلاش می‌کنند. به نظر می‌رسد با جرم‌انگاری در ایران شاهد کاهش استعمال این داروها باشیم.
نتیجه‌گیری: ورزش یکی از مقوله‌های ابتدایی است که همزمان با پیدایش انسان در روی زمین، با توجه به نیازهای زندگی جوامع بشری را واداشته که به تربیت بدنی ورزش، به عنوان یکی از مهم‌ترین امور و لازمه بقای حیات انسان می‌باشد، توجه شده است. اجتماعی‌شدن بخشی از تکامل شخصیت انسان است که به موجب آن شخص ارزش‌های گروهی را بر ارزش‌های فردی ترجیح و آن را جایگزین ارزش‌های فرد می‌نماید. امروزه در تمام مراحل جوامع انسانی، ورزش امری با ارزش است و با توجه به پیشرفت جوامع و کشف دانش‌های جدید در زمینه داروهای نیروزا، ورزش و تکنولوژی نوین و پرداخت به مسائل دوپینگ و کمک به افزایش سطح دانش و آگاهی عمومی پزشکان، مربیان، ورزشکاران و کم‌کردن تقاضا برای مصرف داروها، به قوانین دقیق و جدی نیازمندیم. با توجه به در دسترس‌بودن داروهای نیروزا و فقدان آگاهی صحیح در بین جوانان و عوارض مصرف آن و پیشگیری‌نکردن در این زمینه هر روز بر تعداد مصرف‌کنندگان آن افزوده خواهد شد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/9/26 | پذیرش: 1401/3/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb