Hosseini Moghaddam M, Zare A, Paseban M, Zamani S G. Supervision of the multinational company of the country of origin; Challenge of cross-border Competence and responsibility. MLJ 2021; 15 :109-124
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1346-fa.html
1- گروه حقوق عمومی و بین الملل، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
2- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- گروه حقوق خصوصی و اقتصادی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران،
4- گروه حقوق عمومی و بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: بازیگران غیردولتی به تدریج در کنار دولت ها به نقش آفرینی در فضای روابط بین المللی پرداختند. حوزه های مختلفی از جمله اقتصاد، تجارت، امنیت، محیط زیست، و... تبدیل به عرصه مهمی برای فعالیت بازیگران غیردولتی شد. یکی از موضوعات خاص در این زمینه، چالش نظارت بر شرکت های چند ملیتی می باشد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: رویکرد دولت های میزبان در حال توسعه درخصوص تعهد شرکت های چندملیتی این است که به ایجاد قوانین انعطاف پذیر در زمینه صلاحیت بین المللی و همچنین همگام با نیازهای جامعه بین المللی حرکت کند. اصول غیرالزامی فعلی این قابلیت را دارد که برای ایجاد تعهدات عرفی نوین به کشور مبدا و شرکت های چندملیتی مساعدت رسانند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: در شرایطی که کشورهای مبدأ قادرند بر استانداردهای شرکت های چندملیتی فرامرزی اثر بگذارند، محدود کردن مسئولیت های این دولت ها به حوزه صلاحیت سرزمینی صحیح به نظر نمی رسد. گرچه حقوق بین الملل برای ارزیابی قانون طرح های برونمرزی کشور مبدأ در بعضی حوزه ها تا کنون اصول مناسبی ارائه نداده است. اما اثرات این شرکت ها در شرایط اقتصادی کشور مبدأ و کشور میزبان، شرایط حقوق بشر، سلامت و ایمنی کارگران، مـحیط زیست و حـقوق مصرف کنندگان یک هـدف منعطف تر برای صلاحیت را توضیح مـی دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/1/18 | پذیرش: 1400/4/27