جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی                   جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی صفحات 170-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khosravi Y, Imam S M R, Haji Azizi B. The Possibility of Survival of Representation after Death and Death, a Comparative Study in the Legal System of Egypt and France. MLJ 2022; 16 :151-170
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1587-fa.html
خسروی یاسر، امام سیدمحمدرضا، حاجی عزیزی بیژن. مطالعه تطبیقی بقای وکالت پس از فوت و حجر در نظام حقوقی مصر و فرانسه. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 () :151-170

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1587-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.،
2- دانشیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- دانشیار گروه حقوق، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.،
چکیده:  
زمینه و هدف: اکثر نویسندگان حقوقی عارض‌شدن فوت و حجر بر وکیل و موکل را از موجبات ابطال عقد وکالت می‌دانند در فقه عدم بقای عقد وکالت پس از فوت را در اجماع فقها می‌دانند . در حقوق ایران در بند سوم ماده 678 و ماده 954 ق.م به تأسی از اجماع فقها عارض‌شدن فوت و حجر بر عقد وکالت را مطلقاً موجب ابطال عقد وکالت می‌دانند، البته بنا بر تفاسیر مختلف از ماده 777 ق.م و سایر مواد و عقود مشابه نظیر عقد رهن و وصیت تصور بقای وکالت پس از فوت و حجر دور از ذهن نیست. هدف از این پژوهش برسی امکان بقای وکالت پس از فوت و حجر با توجه به اختلاف نظرهای حقوقی و اشکالات عمده‌ای که در اثر ابطال مطلق عقد وکالت پس از فوت و حجر در مراجع قضایی به وجود آمده است، می‌باشد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‏‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: مطالعات صورت‌گرفته در حقوق ایران نشان می‌دهد عقد وکالت به مجرد عارض‌شدن فوت و حجر برآن مطلقاً ابطال می‌گردد و قانون مدنی ایران در این خصوص مسکوت است، لکن مطالعه تطبیقی صورت‌گرفته در نظام‌های حقوقی نظیر مصر و فرانسه در این خصوص چنین است که عقد وکالت را در ابتدا با عارض‌شدن فوت و حجر بر آن باطل نمی‌گردد، بلکه با در نظرگرفتن اصل مصلحت و ضرر و زیان اشخاص ذی‌نفع تصمیم بر ابطال یا ابقای عقد وکالت پس از فوت و حجرگرفته خواهد شد.
نتیجه‌گیری: برآیند پژوهش حاضر و مطالعات تطبیقی صورت گرفته اینست که امکان بقای عقد وکالت پس از عارض‌شدن فوت و حجر در برخی از موارد وجود دارد مستند این ادعا اختلاف نظر حقوقدانان در این زمینه، اصول و قواعد فقهی و حقوقی و همچنین تأسی از نظام‌های حقوقی نظیر مصر و فرانسه است که عقد وکالت را به مجرد عارض‌شدن فوت و حجر بر طرفین آن از ابتدا باطل نمی‌دانند، بلکه در مواردی بنا بر اصل مصلحت و ضرر و زیان اشخاص ذی‌نفع قائل به بقای عقد وکالت پس از فوت و حجر طرفین هستند.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/10/5 | پذیرش: 1401/12/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb