دوره 18، شماره 59 - ( 1-1403 )                   جلد 18 شماره 59 صفحات 187-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nemati Z, Farajiha M. The Factors Affecting Sexual Abuse in Marriage. MLJ 2024; 18 (59) :164-187
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1688-fa.html
نعمتی زهرا، فرجیها محمد. عوامل مؤثر بر خشونتگری و خشونت‌پذیری جنسی در بستر ازدواج. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1403; 18 (59) :164-187

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1688-fa.html


1- گروه حقوق کیفری و جرم‌شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- گروه حقوق کیفری و جرم‌شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.،
چکیده:  
زمینه و هدف: از آنجا که خشونت‌های جنسی زناشویی، یکی از شایع‌ترین انواع خشونت خانگی به شمار می‌رود، این پژوهش با هدف یافتن پاسخ این پرسش که «شوهران تحت تأثیر چه عواملی علیه همسران خود خشونت جنسی می‌ورزند و زنان تحت تأثیر چه عواملی ممکن است این خشونت را پذیرا شوند؟»، انجام شده است.
روش: نوع پژوهش، کیفی و روش آن، توصیفی ـ تحلیلی است و داده‌های مورد نیاز، افزون بر بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای، از رهگذر مصاحبه‌های عمیق و نیمه‌ساختاریافته با 45 بزه‌دیده خشونت جنسی زناشویی و 20 تن از متخصصان سلامت و بهداشت خانواده گردآوری شده است.
ملاحظات اخلاقی: در کلیه مراحل انجام مصاحبه و نگارش مقاله، اصول مربوط به حفظ حریم شخصی مصاحبه‌شوندگان و آزادی عمل ایشان در پاسخگویی، محرمانگی داده‌ها، اصالت اثر، صداقت، بی‌طرفی و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: خشونتگری و خشونت‌پذیری جنسی در بستر ازدواج، اختصاص به مردان یا زنانی با ویژگی‌های دموگرافیک خاص ندارد و در همه اقشار و طبقات مختلف جامعه مشاهده می‌شود. با این حال، مردانی که به هرزه‌نگری اعتیاد دارند، از سوءمصرف الکل یا مواد مخدر رنج می‌برند، به اختلالات جنسی یا روانی مبتلایند و یا خشونت علیه زنان را در محیط خانواده فراگرفته‌اند، بیش از سایرین، مرتکب خشونت جنسی علیه همسر خود می‌شوند. همچنین زنانی که به لحاظ مالی و اقتصادی به شوهران خود وابسته‌اند، سابقه خشونت‌دیدگی یا ازدواج ناموفق داشته و یا از حمایت خانواده و اطرافیان بی‌بهره‌اند، احتمال بیشتری دارد که به زندگی مشترکِ توأم با خشونت جنسی ادامه دهند.
نتیجه‌گیری: تحت تأثیر گسترش فضای مجازی و توسعه صنعت هرزه‌نگاری، پای خشونت جنسی بیش از پیش به رابطه زناشویی میان زوجین باز شده است. با توجه به آسیب‌های فردی و اجتماعی این نوع خشونت، با فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی عمومی از طریق بازنگری در مباحث کلاس‌های آموزشی پیش از ازدواج و تسهیل دسترسی به مشاوره‌های پس از ازدواج و کاهش هزینه‌های آن‌ها، می‌توان از میزان شیوع خشونت جنسی در بستر ازدواج کاست.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1402/5/10 | پذیرش: 1402/7/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb