Iranpour Y, Shiri A, Azimzadeh S, Farahbakhsh M. Investigating the Negative Consequences of Social Capital in Criminal Groups (Comparison with Ordinary People in Karaj). MLJ 2022; 16 (57) :735-750
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1366-fa.html
ایرانپور یلدا، شیری عباس، عظیمزاده شادی، فرحبخش مجتبی. بررسی پیامد منفی سرمایه اجتماعی در گروهای مجرمانه (مقایسه با افراد عادی در شهر کرج). مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :735-750
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1366-fa.html
1- گروه حقوق جزا و جرمشناسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه حقوق جزا و جرمشناسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه حقوق جزا و جرمشناسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: سرمایه اجتماعی به عنوان عامل بسیار مهم در بروز و جلوگیری از جرم مطرح میشود که میتواند در تبیین جرم و رفتارهای مجرمانه به ما کمک شایانی بکند، اما سرمایه اجتماعی لزوماً نتایج مثبتی به دنبال ندارد و میتواند در گروهای مجرمانه منجر به نتایج منفی شود. هدف مقاله حاضر بررسی پیامد منفی سرمایه اجتماعی بر بزهکاری در گروهای مجرمانه با توجه به تئوریهای جرم شناسی در سه جرم قتل، سرقت و مواد مخدر در شهر کرج است، لذا کاربردی است.
روش: توصیفی و علّی ـ مقایسهای و ابزار گردآوری دادهها اسنادی و پرسشنامه محققساخته بود. جامعه تحقیق مجرمین محکوم به سرقت، قتل و مواد مخدر در ندامتگاه کرج و افراد عادی در سال 1397 بودند. بدین منظور 200 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها دو شیوه آمار توصیفی و آمار استنباطی به کار گرفته شد.
ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای این مقاله به اصل امانتداری، عدم جانبداری علمی و اصل صداقت پایبند بودهایم.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد، اگرچه به طور کلی افزایش سرمایه اجتماعی عمومی منجر به کاهش ارتکاب جرم میشود، اما افزایش سرمایه اجتماعی در گروه مجرمان (سرقت) در مقایسه با افراد عادی نمیتواند منجر به کاهش جرم شود و این از پیامدهای منفی سرمایه اجتماعی گروهی است.
نتیجهگیری: هرچه سرمایه اجتماعی در جامعه افزایش یابد، میزان جرائم به همان نسبت کاهش مییابد، اما افزایش همین سرمایه در بین شبکههای خلافکارانه و محلههایی با میزان جرم زیاد میتواند به تشدید جرم بینجامد، بدین صورت که رابطه علی میان آن دو ممکن است به هر دو جهت جریان یابد، یعنی هم در جهت کاهش سرمایه اجتماعی مؤثر باشد و هم در ایجاد بزهکاریهای اجتماعی نقش داشته باشد. از این رو نتایج تحقیق نشان داد افزایش سرمایه اجتماعی در گروهای مجرمانه (سرقت) بر اساس دو مؤلفه اعتماد و حمایت اجتماعی که از شاخصههای سنجش سرمایه اجتماعی در این تحقیق میباشند، بر بزهکاری پیامد منفی دارد، اگرچه افزایش سرمایه اجتماعی در گروه عادی منجر به کاهش بزهکاری میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/4/21 | پذیرش: 1400/7/22