گروه حقوق، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: با تلفیق دانش رباتیک با علوم پزشکی و کمکگرفتن از فناوری ارتباطات، پیشرفتهای قابل توجهای در زمینه رباتیکشدن بهداشت و درمان حاصل شده است، ولی به کارگیری رباتها در امور بهداشتی و پزشکی چالشهایی حقوقی را به همراه داشته است، شناسایی و بررسی مسائل و چالشهای حقوقی آنها که در هنگام به کارگیری آنها ظهور و بروز پیدا میکند، هدف این تحقیق است.
روش: روش تحقیق توصیفی ـ تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانهای است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل پژوهش جنبههای اخلاقی مطالعه کتابخانهای شامل اصالت متن، صداقت و امانتداری علمی رعایت شده است.
یافتهها: با امعان نظر به اسناد بینالمللی حقوق بشر و دیگر مقررات بینالمللی، به کارگیری رباتهای هوشمند در برخی از حوزههای پزشکی میتواند حقوق بشر و مسئولیتپذیری انسان را با چالش مواجه سازد.
نتیجهگیری: پیشرفتهای فناوری در زمینههای رباتیک و هوش مصنوعی فرصتهایی را برای رویارویی با مسائل بهداشتی فراهم نموده است، ولی چالشها و نگرانیهای حقوقی بسیاری را از جمله در زمینه حقوق بشر و تخصیص مسئولیت ایجاد کرده است. در این تحقیق سعی شده است آسیبها و مضرات به کارگیری رباتهای هوشمند پزشکی نسبت به برخی از حقوق بشر مندرج در اسناد بینالمللی و منطقهای حقوق بشر مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت آثار و تبعاتی که سیستمهای رباتیک هوشمند پزشکی در اجتماع به همراه دارد، از جمله گرفتن فرصتهای شغلی و ایجاد بیکاری برای افراد جویای کار و افراد شاغل و به خطرانداختن نظام مسئولیتی، کرامت انسانی، ایمنی و سلامت و حریم خصوصی کاربران که در اسناد بینالمللی و منطقهای حقوق بشر مورد حمایت هستند، تبیین شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1403/2/9 | پذیرش: 1403/6/19